Knauf Knauf

Klaipėdos lėlių teatras

Weiter

Klaipėdos lėlių teatras

Klaipėdos lėlių teatras
  • Klaipėdos lėlių teatras
  • Klaipėdos lėlių teatras
  • Klaipėdos lėlių teatras

Klaipėdos senamiesčio širdyje įsikūręs lėlių teatras duris lankytojams atvėrė 1991 m. Pradžioje veikęs kaip Klaipėdos universiteto lėlių teatras „KU-KŪ“, 2004 m. kolektyvas pasipildė naujais lėlininkais ir atsiskyręs nuo universiteto pradėjo kurti Klaipėdos miesto teatro istoriją.

Klaipėdos lėlių teatras

Apie objektą

Klaipėdos senamiesčio širdyje įsikūręs lėlių teatras duris lankytojams atvėrė 1991 m. Pradžioje veikęs kaip Klaipėdos universiteto lėlių teatras „KU-KŪ“, 2004 m. kolektyvas pasipildė naujais lėlininkais ir atsiskyręs nuo universiteto pradėjo kurti Klaipėdos miesto teatro istoriją. Lėlių teatras siekia supažindinti vaikus ir jaunimą su tradiciniu ir netradiciniu lėlių teatro menu, ugdyti intelektualines, kultūrines žinias bei formuoti vaiko ir jaunuolio vertybinę sistemą. Šis teatras yra vienintelis profesionalus, repertuarinis lėlių teatras Vakarų Lietuvoje, taip pat – vienas jauniausių teatrų visoje šalyje.

Fachverkinio architektūros stiliaus pastate esantis Klaipėdos lėlių teatro edukacinis centras skirtas mokomajai ir edukacinei veikloms. Centre vyksta Karakumų asilėlio mokyklėlės užsiėmimai, organizuojami seminarai ir stovyklos, rengiamos gimtadienio šventės.

Pastato funkcija

Klaipėdos lėlių teatras yra vienas jauniausių lėlių teatrų Lietuvoje, turintis ištikimų žiūrovų būrį. Teatro repertuare – spektakliai kūdikiams, vaikams, jaunimui ir net suaugusiesiems, kurie statomi pagal visiems gerai žinomas pasakas, šiuolaikinių autorių kūrybos interpretacijas. Klaipėdos lėlių teatro kolektyvas edukaciniame centre taip pat organizuoja lėlių gamybos dirbtuves ir kviečia į susitikimus su lėlių teatro kūrėjais, rengia seminarus pedagogams, kviečia vaikus į stovyklas, pristato parodas.

Statybos užduotis

Fachverkinės architektūros pastatų komplekso atnaujinimas Klaipėdos mieste buvo pradėtas 2018 m. rudenį. Ši užduotis restauratoriams nebuvo pati lengviausia – kadangi pastatai yra seni, konstrukcijų keitimas naujomis turėjo vykti itin preciziškai: dalis medinių konstrukcijų buvo supuvusios ar pasislinkę, vietomis buvo matyti plyšiai tarp mūro ir fachverko, formavosi medžio grybo pėdsakai, krito mūras.

Sprendimas

Restauracijos darbus vykdę statybininkai atnaujino esamus fachverko spyrius, statramsčius ir horizontales, taip pat sienų karkasų tarpų apdailą, langines ir duris. Kartu su fasado darbais buvo pakeisti lietvamzdžiai, sutvarkytas pastato stogas bei Lėlių teatro kiemelis.

Adresas: Vežėjų g. 4, Klaipėda.

Informacija parengta: 2020 m. birželio mėn.

Papildoma informacija

Kultūros paveldo objekto statusą turintys fachverkinio architektūros stiliaus pastatai yra svarbi uostamiesčio dalis, turinti reikšmingą istorinę ir urbanistinę vertę. Šis architektūros stilius būdingas vokiškų miestų pastatams ir Klaipėdos regione išpopuliarėjo XIX a. Vienas ryškiausių fachverkinio stiliaus bruožų – medinių atramų išdėstymas pastato išorėje, kurios tarsi dalija fasadą į skirtingos formos geometrines figūras ir suteikia pastatui savitą išvaizdą. Iki šių dienų Klaipėdos senamiestyje tarp Didžiosios Vandens gatvės ir Turgaus aikštės išlikęs visas fachverkinės architektūros stiliaus kvartalas, kuriame ir įsikūręs Klaipėdos lėlių teatras.

TecTem® Insulation Board Indoor* sistema idealiai tinka išorinių sienų ir lubų šiltinimui iš vidaus. Iš natūralių medžiagų – perlito ir mineralinių rišiklių – pagaminta sistema pasižymi aukštomis termoizoliacinėmis savybėmis, padeda reguliuoti patalpų klimatą, yra atspari pelėsinio grybelio susidarymui.

Inovatyvi, natūrali, beplaušė izoliacinė plokštė TecTem® Insulation Board Indoor* yra vienas geriausių pasirinkimų šiltinant pastato sienas iš vidaus. Mineralinė ir kapiliariškai aktyvi plokštė pagaminta iš natūralaus perlito – inovacija vidaus šiltinimo sistemose. Nedegi plokštė pasižymi ne tik puikiomis šilumą izoliuojančiomis savybėmis, bet ir užtikrina sveiką patalpų klimatą. TecTem® Insulation Board Indoor* sugeria susidariusį kondensato vandenį ir vėliau pamažu jį atiduoda tiek išorinei masyviai sienai, tiek ir į patalpų vidų, dėl to reguliuojama oro drėgmė patalpose, maksimaliai sumažinama pelėsių atsiradimo rizika. Ši sistema idealiai tinka šiltinti tokius pastatus, kurių fasadų negalima keisti: kultūros paveldo pastatus, pastatus su apdailinių plytų fasadais, rūsius, konferencijų sales ir bažnyčias.

Montuojant šią šiltinimo sistemą svarbu tinkamai paruošti paviršių. Paviršius, ant kurio bus montuojama izoliacinė plokštė, turi būti visiškai sausas ir švarus – nuo jo pašalinti seno glaisto, dažų ar atšokusių medžiagų likučiai bei dulkės. Taip pat nelygios sienų vietos turi būti išlygintos.

Šalčiui ir vandens poveikiui atsparūs plonasluoksniai klijai K2 gali būti naudojami tiek vidaus patalpoms, tiek išorei. Cementiniai klijai yra elastingi, atsparūs šalčio poveikiui, tinka stabiliems tinkuotiems paviršiams bei gipso kartono plokštėms. K2 klijai yra skirti klijuoti keramines ir akmens masės plyteles bei plokštes, juos taip pat galima naudoti šildomosioms grindims. Išskirtinės šio gaminio savybės – atsparumas apkrovoms, sumažintas slysmas, ilgesnė tinkamumo kloti trukmė.

Cementiniai, ypač elastingi klijai K4 yra atsparūs šalčiui, šilumai ir vandeniui. Išskirtinė jų savybė – padidintas elastingumas, todėl jie itin tinka nestabiliems pagrindams ar paviršiams, kuriuos veikia staigūs temperatūros svyravimai. Dar vienas K4 klijų išskirtinumas – jais galima klijuoti plyteles ant senų plytelių. Klijai gali būti naudojami tiek vidaus, tiek išorės darbams: tinka šildomosioms grindims, terasoms ir balkonams, taip pat fasadų apdailai, visų tipų šildomosioms grindims.

Kalk-Feinputz – baigiamojo sluoksnio kalkinis tinkas. Jis tinka vidaus ir išorės darbams, yra laidus vandens garams. Tinką Kalk-Feinputz galima dengti plonu sluoksniu ant lygių akytbetonio (dujų silikato), betono ir panašių vidaus paviršių. Šis tinkas užtikrina sveiką patalpų mikroklimatą, todėl tinka naudoti patalpose, kurioms keliami aukšti kokybės reikalavimai. Taip pat jis naudojamas istorinių pastatų restauravimui.

„D112“ yra dviejų lygių karkaso gipso kartono lubų sistema, kurią sudaro lubų karkaso iš metalinių profilių ir detalių konstrukcija, gipso kartono plokštės bei siūlių armavimo medžiagos. Ši sistema pasižymi patvarumu ir ilgaamžiškumu, ją paprasta montuoti. Lubų sistemos atsparumas smūgiams, drėgmei, jų priešgaisrinės savybės priklauso nuo pasirinktų gipso kartono plokščių savybių. Lubų sistema „D112“ plačiai naudojama įvairios paskirties pastatuose – tinka tiek butuose tiek didelio ploto visuomeninio tipo pastatuoese. Montuoti šią lubų sistemą yra pakankamai nesudėtinga, pagrindinė taisyklė – nuoseklus darbų vykdymas pagal pateiktus reikalavimus. „D112“ sistemos montavimui nereikalingi specialūs įrankiai, pakanka keleto standartinių statybinių įrankių tokie kaip grąžtas, suktukas, skardos žirklės ir kt.

Pertvaros sistemą „W112“ sudaro metalinių profilių karkasas, gipso kartono plokštė ir siūlių armavimo medžiagos. Ši sistema gali būti montuojama tiek visuomeniniuose tiek gyvenamosios paskirties pastatuose vidaus erdvių perskyrimui. „W112“ techninės savybės – atsparumas smūgiams, ugniai ir drėgmei, garso izoliacija – priklauso nuo pasirinktos gipso kartono plokštės savybių. Maksimalus pertvaros aukštis – 12 m., bendras storis – nuo 100 iki 200 mm. Ši pertvaros sistema yra nesudėtinga, pagrindinė taisyklė – nuoseklus darbų vykdymas pagal pateiktus reikalavimus. Vis tik specialistai pažymi, jog „W112“ sistemos montavimui nereikalingi specialūs įrankiai, pakanka keleto standartinių statybinių įrankių tokie kaip grąžtas, suktukas, skardos žirklės ir kt.

Pagrindinis pertvarų sistemų „W112“ ir „W115“ skirtumas – montavimui reikalingų profilių skaičius. Kadangi „W115“ sistemą sudaro dvigubas karkasas ir jai reikalingas didesnis profilių skaičius, ši pertvara montuojama objektuose, kur keliami didesni garso izoliacijos reikalavimai. Dėl atskirto dvigubo karkaso sistemos, „W115“ montavimas užima daugiau laiko, tačiau garso izoliacijos pranašumų dėka ji dažnai montuojama administraciniuose pastatuose, viešbučiuose, gyvenamuosiuose pastatuose kuriuose reikia atskirti skirtingos paskirties patalpas ir užtikrinti gerus garso izoliacijos reikalavimus. Maksimalus pertvaros aukštis – 5,5 m., bendras storis – nuo 155 iki 260 mm, galimi ir kiti didesni pločiai.

*Produktų grupės pavadinimas pakeistas į "Rotkalk".

UAB „Pamario restauratorius“ direktoriaus pavaduotojas statybai Artūras Pocius

UAB „Pamario restauratorius“ direktoriaus pavaduotojas statybai Artūras Pocius prisipažįsta, jog imantis šio objekto teko papildomai pasidomėti fachverkinio architektūros stiliaus subtilybėmis. „Nemažai tokio stiliaus pastatų teko matyti Vokietijoje. Man pačiam asmeniškai tokie pastatai patinka ir manau jie puošia mūsų uostamiesčio senamiestį, tad yra svarbu juos išsaugoti“, - sako A. Pocius.

Sudėtingiausia darbo dalis buvo medinių konstrukcijų keitimas. A. Pocius pasakojo, jog pastato būklė buvo prasta, mediena supuvusi, todėl kiekvieną konstrukciją reikėjo išardyti ir vėliau iš naujo surinkti. Visas procesas užtruko apie 9 mėnesius.

„Iššūkių kėlė ne tik senų konstrukcijų pakeitimas naujomis, bet ir medžiagų parinkimas bei pritaikymas. Kadangi fachverkinės architektūros pastatams būdingos neįprastos formos, medžiagų suderinamumui šiame objekte teko skirti didesnį dėmesį. Šioje vietoje mums pagelbėjo „Knauf“ specialistai, kurie konsultavosi su kolegomis Vokietijoje ir padėjo rasti geriausius sprendimus“, - teigia A. Pocius.

DAUGIAU INFORMACIJOS